Hoppa till huvudinnehåll

Tryckhjälp

"Hur gör man?"

Ibland kan det kännas svårt att lämna in rätt form av råmaterial för att få ut en perfekt slutprodukt, när man vänder sig till ett tryckeri. Vi tycker inte att man kan förvänta sig av dig som beställare att du vet allt när du ska lämna in något. Inte innan du läst denna sida, i varje fall!

Här finner du de vanligaste instruktionerna för tryckjobb. Vi tror att vi fått med allt. Har vi ändå inte det så kontakta oss, så berättar vi!

 

Ska du göra en booklet?

För att underlätta för alla er booklet-makers där ute har vi satt ihop ett litet häfte med instruktioner om hur du lyckas med din booklet. En booklet om booklets, helt enkelt. Vi har haft detta häfte liggandes hos oss ett tag och då responsen varit överväldigande hos de som använt sig av den så lägger vi ut den på webben också.

Booklet om booklets

Generell how-to:

ATT LÄMNA IN SOM FIL: Att lämna in Ditt jobb digitalt på fil är alltid det bästa alternativet. Gråskalor och bilder blir aldrig så bra som om du lämnar in arbetet digitalt. Vi ser helst att du lämnar in arbetet som en PDF. Det gäller samtliga typer av jobb.
Det går bra att maila in filerna till oss, men är filerna så pass stora att de inte går att skicka via e-mail kan vi givetvis ta emot dem på annat sätt såsom från Din egen FTP, på CD-skiva eller på Ditt USB-minne. Det finns dessutom ett stort antal gratis lagringssidor på nätet, som exempelvis sprend.com eller Dropbox.

ATT LÄMNA IN PAPPERSORIGINAL: Har du inte arbetet som någon fil blir ju enda alternativet att lämna in som pappersoriginal.
Dessa scannas då in i en dator och skickas därefter till printern. Resultatet blir gott, men inte lika bra som ett digitalt original hade blivit. Dessutom blir det dyrare, eftersom vi tar ebtalt för den tid det tar att scanna in papperna. Vi kan ordna så att du efter arbetets slut får den inscannade filen som en PDF om du önskar det.

OFFSET-TRYCK: Offset är en speciell teknik med viss utrustning man använder vid tryckning. Skulle du vilja ha offset-tryckta omslag till din avhandling, exempelvis, kan vi fixa det åt dig. Vad vi behöver då är all information som ska stå på omslaget, vilket format du vill att boken (eller omslaget) ska ha och hur många sidor boken innehåller.

UTFÖRANDE: Förslag och idéer hittar du i menyn till vänster. Vi har dock verktygen - bara berätta för oss vad du vill ha gjort så kanske vi har ett bra förslag som passar dig och ditt arbete! Vi utför ditt arbete som du vill, om det är genomförbart.
Tänk på att vi inte har krav på en viss upplaga, utan vi gör allt från ett (1) exemplar och uppåt!

LOGOTYPER: Det är viktigt att varje enskild individ som lämnar saker till tryck använder rätt färger när det gäller Lunds universitet. Det finns en grafisk profil att tillgå. När det gäller logotyper är det särskilt viktigt att ladda hem "en riktig logotyp" från profilen.

FÄRGER: Skrivare av olika slag har olika sätt att tolka färgkoder. Vi har färdiga dokument som passar vår skrivare, så att färgerna stämmer överens med den grafiska profilen.
För övrigt är färgerna PMS 1395, PMS 280 samt Svart.


TIDSÅTGÅNG: Hur lång tid det kommer ta för oss att avsluta jobbet är omöjligt att säga något om generellt. Det beror på övrig arbetsmängd, och ditt arbetes svårighetsgrad alternativt storleken på upplagan. När du beställer ett jobb av oss bör vi dock kunna ge dig en ungefärlig tid då ditt arbete kommer vara klart!

KOSTNAD: Ett urval från de vanligaste posterna finner du här. För beräkning av större jobb eller på saker som inte finns angivna i prislistan, kontakta gärna oss

Sidansvarig:  | 2015-11-06